Supersmoothie til små og store mager!

IMG_0495

Heisann hoppsann! Herlighet, nå er det snart år og dag siden jeg tittet innom her sist..! Veldig synd syntes jeg selv siden jeg egentlig digger å skrive å dele oppskrifter her.. men men, sånn er det da livet skjer og jobben tar litt overhånd!

I tillegg er det sånn her som med det meste – desto lengre tid man holder seg unna, desto vanskeligere er det å starte igjen. Føler jeg har SÅ mye jeg kan skrive om samtidig som jeg får fullstendig startproblemer. Er litt som den gangen jeg, for første gang for the record, skulle bruke startkabler på bilen. Og ikke skjønte at jeg måtte ha ei stikkontakt / strømuttak for å få strøm til den boksen jeg hadde (har vell to typer; en type som bare er kabler der du kan feste den i en annen bil for å få strøm og en med en boks som du tydeligvis trenger en ekstern strømkilde for å få strøm igjennom?!) Så er litt slik nå også; har liksom alt klart men mangler strømmen til å få alt igang 😉 Og for the record, igjen: i mitt hode er det fortsatt helt logisk at all strømmen skulle ha kommet fra den boksen.. Er det ikke ett stor batteri liksom? Også trenger man i tillegg strøm til batteriet? Hva skjer hvis man får motorstopp midt uti skogen i ingenmannsland? Finnes det virkelig ikke ett sånt type start-batteri i 2017 (eller 2013 som det var den gangen jeg skulle prøve meg)? Da er det i allefall ett tips til dere der ute å finne opp ett sånt batteri! Btw. – i min familie, om man gjør eller sier sånne «feil» så kommer du aldri unna med det igjen.. Dette er en stor familieattraksjon hos oss, å høre på historier om blant annet meg, som i ny og ne får noen Aha-opplevelser man for det første: burde ha skjønt for lenge siden, typ da man var 3 år, og for det andre: ikke burde si så høyt… Som den gangen da det gikk opp for meg at de frøene i popcorn-posen kun var upoppede popcorn og ikke type popcorn-frø eller hva det var jeg trodde det var. Hadde aldri gått opp for meg før at det var upoppede popcorn! Tror aldri jeg har sett mor mi le så mye og vært så flau på en og samme gang. Men nok om det, dette er vell noe jeg for min egen del ikke burde legge ut i sosiale medier, for nok hets om det på hjemmebane for å si det sånn!

Uansett, det var egentlig ikke bilbatterier og upoppede popcorn jeg skulle skrive om! Dette innlegget begynte jeg altså på den 03 mai og nå har vi allerede kommet til den 18. … Tiden flyr! Har liksom ikke hjerte til å drive å blogge da jeg er med J-man, da er det han jeg vil ha fokus på og ikke en skjerm. Selv om man selvfølgelig kan innrømme at man blar igjennom instagramen en gang i ny og ne ila dagen! Men blir liksom noe annet å skulle sette seg ned å faktisk skrive / jobbe og bruke lang tid på det, det går bare ikke. og da mørket sniker seg på, ungen er lagt, jobbdagen lagt bak seg – da er det det siste jeg vil å sette meg ned med «jobb» igjen. Da er det typ paradise hotel og andre tankeløse programmer jeg heller vil se på 😉

IMG_0311
Men over til denne! Smoothier er en super måte å få i barna, og deg selv, næring på! Og det blir som regel alltid en stor hit. Bruk naturlige og gjerne økologiske ingredienser og pakk inn litt supermat for å booste næringsinnholdet. Det er jo nettopp det supermat er; Mat med masse konsentrert næring! Spirulina og chlorella inneholder for eksempel mellom 50-60g protein pr 100g og det er mer enn det du finner i animalske produkter. Aminosyreprofilen er dessuten også fullkommen og forskning viser bare at alger er bedre enn det vi noen gang før har antatt. I tillegg inneholder de hauger med mineraler og vitaminer samt klorofyll. Klorofyll dannes ved fotosyntese der planter omdanner karbondioksid til oksygen via sollys og vann. Det er det som gjør at planter får den blå-grønne fargen. Klorofyll er hovedsakelig sammensatt av Hem (det som finnes i røde blodlegemer, en aktiv gruppe i hemoglobin som transporterer oksygen) og magnesium. Forskning viser til at klorofyll kan beskytte mot de negative konsekvensene ved stråling samt fjerne tungmetaller fra kroppen. Klorofyll blir stadig forsket på men forskning viser til stadighet at stoffet har flere gode helsefordeler. Dessuten er en sterk grønn farge på frukt og grønt en god indikator på at matvaren inneholder flere gunstige stoffer som vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer! :)

I denne supersmoothien trenger du:
-en bukett grønnkål
-1/2 avokado
-1 ss uraffinert kokosolje
-en håndfull gojibær
-en banan, gjerne frossen
-1/2 mango
-en håndfull frosne jordbær eller bringebær
-1 tsj hver av spirulina og chlorella
-en skvis sitron

IMG_0310

mix alt godt i en blender til du får en glatt og fin masse. Strø noen gojibær på toppen og server til frokost, kvelds, etter barnehagen eller som ett godt og næringsrikt mellommåltid!
Og husk! Du trenger ikke supermat for å lage smoothier! Supermat får du igjennom rimelige grønnsaker som kål, grønnkål, spinat, kokos, sitron, avokado, nøtter og annen frukt og grønt. Jeg liker bare å booste mine med supermat og siden jeg ikke spiser alger ellers så er det en fin måte å få i seg det på (smaker jo heller ikke akkurat supert syntes jeg så fint og kamuflere det i smoothier).
IMG_0308

Noen tips om hva du bør og ikke bør gi små barn hva gjelder mat:
Visste du at små barn dessuten ikke bør spise for mye rosiner pga muggstoff eller ris / rismelk og riskaker pga arsen? Dette gjelder også morsmelkserstatning og ferdige barnegrøt, grøtpulvere av ris og soya da de inneholder tungmetallene arsen, bly og kadium i varierende grad. Det har ikke vist seg å overskride de anbefalte mengdene men bør alikavell brukes ved forsiktighet for å ikke få i seg for mye (hopes opp i kroppen). F.eks kan du hindre dette ved å droppe ferdiggrøt om du gir morsmelkserstatning (selv måtte jeg gi erstatning og må man så må man – underernæring og konsekvensene av det er hakket verre) og tenke at alt handler om en balanse. Lag det du kan lage selv og unngå ferdigfabrikata om du kan. Les deg opp og dann deg kunnskap :)

Det samme gjelder spinat, rødbete, nesle, fenikkel, sellerirot og bladselleri pga inneholdet av høye konsentrasjoner av nitritt som omdannes til nitrat i blodet og kan hemme oksygentilførselen. Dette gjelder også lakrisrot For oss som er store er ikke dette ett særlig stort problem og disse matvarene bør og kan vi spise masse av! Men små barnekropper klarer ikke å bryte ned disse stoffene like effektivt som oss voksne samtidig som at de er små og små doser for voksne blir fort til store doser for barn.
Men bekymre deg ikke, har barnet ditt spist dette så er det ikke dermed sakt at det blir sykt momentant. Det er snakk om store doser over lengre tid men nå som du har fått vite om det så dropp å gi det og slipp unna med en dårlig magefølelse :) Jeg ga Jakob masse sellerirotpure da han var mindre da jeg ikke viste om at denne matvaren inneholdt nitritt. Jeg blandet det jo ut med potet, gulerot og andre grønnsaker men ble selvsagt paranoid og fikk verdens dårligste samvittighet da jeg fikk vite om det o_O Tok det opp med legen min da vi var på kontroll og hun sa at det ikke var noen fare. Så som sagt, bare dropp å gi dem dette frem til de blir ett år.

Rosiner bør du ikke gi for mye av til små barn da det inneholder muggstoffet okratoksin. Litt er greit men ikke for mye (typ en eske i uken kan gies).

Middagsglass til barn mellom 4/6mnd til to år har også vitenskapskomiteen for matrygghet vist at inneholder konsentrasjoner av det kreftfremkallende stoffet Furan og for barn i denne aldersgruppen er middagsglass den største kilden til furan. En god grunn til å lage maten selv! Varmer du opp maten som inneholder mye furan i en kjele ved forsiktig varme kan du redusere innholdet siden furan fordamper lett. Men man vet ikke hvor mye dette reduserer furaninnholdet. Man vet at ved å variere matkilder vil man redusere furaninntaket ved å unngå å få høye konsentrasjoner fra en enkelt matvare og vil dermed redusere furaninntaket.

IMG_0305

Håper ellers at alle hadde en flott 17. mai og feriet med sang og glede! 😀

Fanny //

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *